Een groener Zaventem
- maxiemmerckx0
- 2 sep 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 sep 2024
De ligging van Zaventem op een knooppunt van wegen en bedrijvigheid brengt verharding en drukte met zich mee. Daarom moeten we onze open ruimte en groen volop blijven beschermen en uitbreiden. We willen dat doen met drie concrete acties.
11. Geen nieuwe private verkavelingen met wegenis, wel betaalbaar wonen
Onder impuls van onze schepen van ruimtelijke ordening, Bart Dewandeleer, hebben we de voorbije bestuursperiode geen nieuwe private verkavelingen met nieuwe wegenis meer goedgekeurd op de gemeenteraad. We vinden het noodzakelijk om dit principe ook te verankeren in een nieuwe verordening die geen nieuwe verkavelingen zonder sociaal oogmerk meer toelaat. De uitzondering voor sociaal oogmerk is ingegeven vanuit onze bezorgdheid dat een beperkt aantal gemeentelijke sociale kavels moet beschikbaar zijn voor jonge gezinnen met een sterke band met de gemeente. We denken dat we ook het concept van de sociale kavels moeten herdenken. Als de gemeente de sociale kavels niet verkoopt, maar in erfpacht geeft, dan betalen de jonge kopers minder en is de gemeente haar schaarse gronden niet voor altijd kwijt. Een win-win.
Betaalbaar wonen gaat natuurlijk verder dan gemeentelijke sociale kavels. Wij zijn ontgoocheld in het decreet Wonen in Eigen Streek (WIES) van Vlaanderen. Dat voorziet een tussenkomst van 50% in de prijs van het grondaandeel van nieuw gebouwde woningen en appartementen, maar dat is voor de gemeente gewoon budgettair niet haalbaar. We zullen dus de komende jaren op zoek moeten gaan naar realistische alternatieven en hierover in dialoog gaan met de hogere overheden.
In projecten met redelijke omvang moeten we samen met bouwpromotoren komen tot projecten waarbij een zeker aantal woningen aan een bescheidener prijs kan verkocht worden. Bijvoorbeeld omdat ze qua omvang of qua materialen wat bescheidener zijn en dus meer afgestemd zijn op wat voor jongeren haalbaar is. Ook met nieuwe modellen van cohousing waarbij gemeenschappelijke ruimtes worden gedeeld, sla je twee vliegen in één klap; het werkt kostenbesparend en het creëert sociale interactie.
12. Bescherming en creatie van open ruimte en groen
We blijven ook nieuwe open ruimte aankopen, beschermen en toegankelijk maken. Zo willen we nog eens 10 hectare toegankelijk groen creëren. Naast de voormalige Farys-site in Zaventem kijken we daarvoor o.m. naar de Kersenberg in Nossegem, het Moorselveld in Sterrebeek en het recyclagepark in Sint-Stevens-Woluwe (Lenneke Marelaan). Elke inwoner moet op wandelafstand van zijn woning kunnen genieten van een stukje groen om even tot rust te komen. We investeren ook in nieuwe volkstuintjes voor “samen tuinieren” en in nieuwe hondenlosloopweiden. We zetten niet alleen in op het creëren van nieuw toegankelijk groen maar ook op een versterking van het onderhoud. De gemeente kan dit echter niet alleen. We zullen meer dan vandaag beroep moeten doen op de burgerzin van mensen op het vlak van respect voor het openbaar groen en op ieders verantwoordelijkheidszin op het vlak van de netheid van het privaat domein. Overtredingen worden strenger bestraft.
13. Een ambitieus Energie-en Klimaatplan 2030
Vanuit de resultaten van de Zaventem aan Zet Klimaattafel van eind mei schrijven we een Energie-en Klimaatplan 2030. De gemeente neemt het voortouw op die actieterreinen waarvoor ze bevoegd is. Zo gaan we naar 100% ledlampen voor onze straatverlichting en 100% uitstootvrije wagens voor onze gemeentevoertuigen. We blijven resoluut investeren in oplossingen om onze wijken te beschermen tegen wateroverlast. Daarnaast zetten we projecten op samen met burgers, bedrijven en verenigingen om hernieuwbare energie op te wekken, om onnodige verharding weg te nemen (vb “tegelwippen), om voorgevels te “vergroenen” en buurtperken te creëren. Tot slot ambiëren we 10.000 extra bomen te planten tegen 2030. Deels via de gemeente, deels via private initiatieven. We willen ook een nieuw beleid voeren rond “erfgoedbomen”, bomen die het uitzicht en het karakter van onze gemeente bepalen en die we absoluut moeten beschermen.

Geen nieuwe verkavelingen zonder sociaal oogmerk (Prima). We werken tegelijk aan nieuwe initiatieven voor betaalbaar wonen (Concreet?). Nieuwe open ruimte aankopen, beschermen en toegankelijk maken (Prima; "toegankelijk": waarom beperken tot wandelen, honden, waarom niet ook wat actiever bv. volkstuinen?). Energie-en Klimaatplan 2030. De gemeente neemt het voortouw op die actieterreinen waarvoor ze bevoegd is. (i) Prima verledding, bestrijden wateroverlast, tegelwippen, vergoening gevels, buurtperken en extra bomen maar LEKP 2.1 omvat veel meer actieterreinen; zou bovendien nuttig zijn indien Zaventem een visie op lage termijn ontwikkelt: hoe ziet Zaventem zijn (leefbare en duurzame) toekomst over 5, 10, 20 jaar? (ii) er zijn heel wat domeinen waar de gemeente misschien niet rechtstreeks bevoegd is maar wel initiatieven kan nemen en over hefbome…