Voor een Duurzaam, Net, Hecht en Ondernemend Zaventem
- pieterjancr
- 28 jan
- 24 minuten om te lezen
Beleidsverklaring Open VLD – cd&v team Bart 2024-2030

1. Inleiding
In de nieuwe legislatuur zetten Open Vld en cd&v team Bart sterk in op essentiële beleidsprioriteiten die de toekomst van Zaventem zullen vormgeven.
Onze gemeente beschikt over tal van troeven: een rijke geschiedenis, een bloeiend ondernemersklimaat en diverse gemeenschappen. Deze unieke kwaliteiten vormen de basis van onze gezamenlijke visie voor de toekomst.
Met deze beleidsnota geven we een duidelijke richting aan onze ambities: een duurzaam Zaventem waar milieu en leef kwaliteit centraal staan, een propere en nette gemeente waar iedereen zich thuis voelt, een hechte gemeenschap met verbinding en inclusie, en een ondernemend Zaventem dat kansen biedt aan lokale ondernemers en inwoners.
We kiezen voor concrete en haalbare acties die bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor iedereen. Samen met inwoners, verenigingen en ondernemers bouwen we aan een gemeente waar het goed is om te wonen, werken en ontspannen.
2. Veiligheid, communicatie en participatie
Wij zetten sterker in op veiligheid, participatie en communicatie.
Veiligheid
Veiligheid blijft een absolute topprioriteit binnen onze gemeente. Om dit te waarborgen, blijven we investeren in de versterking van onze politie- en brandweerdiensten. Ons politiekorps voorzien we van de nodige middelen en opleidingen, zodat zij optimaal kunnen functioneren. In nauw overleg met de politie worden de juiste prioriteiten gesteld, met een focus op een meer zichtbare en toegankelijke aanwezigheid in het straatbeeld. De wijkagent moet een herkenbaar en vertrouwd gezicht worden in onze buurten. Tegelijk is kordaat optreden noodzakelijk tegen vormen van ongepast gedrag zoals straatracen en sluikstorten. Daarnaast speelt de politie een belangrijke rol in het aanpakken van specifieke uitdagingen in de leefwereld van jongeren.
We rekenen ook op de blijvende betrokkenheid en waakzaamheid van onze inwoners om samen een veilige en stabiele gemeente te behouden. In dit kader is de BIN-werking (Buurt Informatie Netwerk) een essentieel instrument, dat de samenwerking tussen burgers en politie versterkt en bijdraagt aan een gevoel van veiligheid in onze gemeenschap.
Participatie
De kracht van onze gemeenschap ligt in de actieve betrokkenheid en alertheid van onze inwoners. Samen bouwen we aan een gemeente waar iedereen zich gehoord en betrokken voelt. Daarom blijven we sterk inzetten op burgerparticipatie via het platform Zaventem aan Zet. Dit initiatief biedt inwoners een directe stem in lokale beslissingen en versterkt de dialoog tussen burger en bestuur. Daarnaast zetten we extra in op wijkwerking, waarmee we de kloof tussen politiek en burger willen verkleinen. We reiken de hand naar actieve bewoners in straten en wijken, zodat we samen kunnen werken aan belangrijke thema's zoals netheid, buurtveiligheid en de integratie van nieuwkomers. Door dit partnerschap versterken we de samenhang en leefbaarheid van onze gemeente.
Ook de dorpsraden blijven we volop ondersteunen. Zij spelen een belangrijke rol in het sociale leven van onze deelgemeenten. Samen met hen willen we onderzoeken of ze, naast hun huidige focus op sociale activiteiten, ook een actieve bijdrage kunnen leveren aan participatie rond belangrijke beleidsthema’s.
Open en efficiënte communicatie
Wij streven naar een open en heldere communicatie, zodat onze inwoners steeds goed geïnformeerd zijn over het beleid en de activiteiten binnen onze gemeente. Daarom maken we onze gemeentelijke communicatie transparanter, toegankelijker en vlotter. Vanuit het beleidsveld Informatica werken we aan de ontwikkeling van een Zaventem-app, waarmee we een gerichte en efficiënte tweerichtingscommunicatie tussen burger en bestuur willen realiseren. Tegelijk blijven we aandacht besteden aan inwoners die minder vertrouwd zijn met digitale tools door gebruik te maken van bestaande communicatiekanalen, zoals het Z-magazine en gerichte brieven. Heldere en tijdige berichtgeving staat centraal, zodat iedereen eenvoudig betrokken wordt bij het beleid.
3. Gezonde financiën en een modern personeelsbeleid
Financiën
Een ambitieus beleid betekent voor ons ook een financieel gezond beleid. We hebben de voorbije jaren sterk geïnvesteerd, terwijl we tegelijkertijd ook de schuld hebben afgebouwd. Het recept daarvoor is simpel, maar vraagt wel expertise, moed en doorzettingsvermogen. Immers, net als bij u thuis geven we niet meer uit dan erbinnen komt. Dat betekent ook neen kunnen en durven zeggen. We zorgen ervoor dat de uitgaven niet sneller kunnen stijgen dan de ontvangsten. Op die manier behouden we steeds een buffer voor noodzakelijke investeringen of voor tegenvallers. Onze belastingen zijn de laagste van Vlaams-Brabant, het tarief van onze grondbelasting is zelfs het laagste van het land. Dat is belangrijk want de federale en Vlaamse belastingen zijn al aanzienlijk. We zullen de belastingen voor de inwoners dan ook niet verhogen. Binnen onze nieuwe meerjarenbegroting zullen we ruimte maken voor een verhoging van de toelagen aan onze raden en verenigingen.
Personeel
Door het stijgend aantal inwoners binnen onze gemeente, de toenemende diversiteit van de bevolking en de krapte op de arbeidsmarkt is er een grondige aanpassing van de personeelsformatie noodzakelijk. Het is immers van essentieel belang dat we een klantvriendelijke en performante dienstverlening kunnen bieden aan onze inwoners, waarbij we inspelen op hun verschillende behoeften en verwachtingen.
Het hertekenen van het organogram moet gebeuren op basis van een zorgvuldige doorlichting van de bestaande diensten en hun werking. Daarnaast kan meer gebruik worden gemaakt van goede praktijken in vergelijkbare lokale besturen om te zorgen voor een optimale structuur en werkwijze. Op basis van deze analyse kunnen zowel kwantitatieve als kwalitatieve aanpassingen worden doorgevoerd. Binnen de beschikbare budgettaire ruimte zullen samen met het directiecomité keuzes gemaakt moeten worden.
Toch is het ook belangrijk om te benadrukken dat een kwaliteitsvol personeelsbeleid niet enkel gericht is op de externe dienstverlening, maar ook op het welzijn van de eigen medewerkers. Aandacht voor het mentale welzijn van het personeel is cruciaal, evenals het ter beschikking stellen van het juiste werkmateriaal en digitale hulpmiddelen. Het bevorderen van een positieve en ondersteunende werkplek is van groot belang voor de motivatie en tevredenheid van onze medewerkers. Daarnaast moeten er voldoende mogelijkheden zijn voor medewerkers om zinvolle opleidingen te volgen, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en hun werk efficiënt kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om het principe van de juiste man of vrouw op de juiste plaats.
Gedreven en tevreden werknemers vormen de sleutel tot een efficiënte en klantvriendelijke dienstverlening, waarmee we de kwaliteit van onze lokale overheid kunnen waarborgen en verder kunnen verbeteren. We zullen ook investeren in informatica en digitalisering voor een betere ondersteuning van onze werknemers en een vlottere dienstverlening aan onze burgers.
4. Een duurzame en bruisende leefomgeving
Ruimtelijke ordening
Ruimte is een kostbaar goed. De ligging van Zaventem op een knooppunt van wegen en bedrijvigheid brengt verharding en drukte met zich mee. Daarom moeten we onze open ruimte en groen volop blijven beschermen en uitbreiden.
We hebben de voorbije bestuursperiode geen nieuwe private verkavelingen met nieuwe wegenis meer goedgekeurd op de gemeenteraad. We vinden het noodzakelijk om dit principe ook te verankeren in een nieuw ruimtelijk instrument dat geen nieuwe verkavelingen zonder sociaal oogmerk meer toelaat. De uitzondering voor sociaal oogmerk is ingegeven vanuit onze bezorgdheid dat een beperkt aantal gemeentelijke sociale kavels beschikbaar moet zijn voor jonge gezinnen met een sterke band met de gemeente. We vinden dat we ook het concept van de sociale kavels moeten herdenken. Als de gemeente de sociale kavels niet verkoopt, maar in erfpacht geeft, dan betalen de jonge kopers minder en behoudt de gemeente haar schaarse gronden. Daarmee creëren we een win-win.
Betaalbaar wonen gaat natuurlijk verder dan gemeentelijke sociale kavels. In projecten met redelijke omvang willen we samen met bouwpromotoren komen tot projecten waarbij een zeker aantal woningen aan een bescheidener prijs kan verkocht worden. Bijvoorbeeld omdat ze qua omvang of qua materialen wat bescheidener zijn en dus meer afgestemd zijn op wat voor jongeren haalbaar is. Ook met nieuwe modellen van cohousing waarbij gemeenschappelijke ruimtes worden gedeeld, sla je twee vliegen in één klap. Het werkt kostenbesparend en het creëert sociale interactie. Natuurlijk is ook het sociaal wonen een cruciaal onderdeel van betaalbaar wonen. Samen met Woontrots voeren we een grote renovatie door van het bestaande woningenpark en verhogen we het aantal sociale woningen. Net als het voorbije jaar doen we dat ook via alternatieve formules zoals het slim inkopen in private initiatieven.
Via een proactief grondbeleid zullen we nieuwe open ruimte aankopen, beschermen en toegankelijk maken. Zo willen we nog eens 10 hectare belevingsnatuur creëren. We hebben daarvoor al een aantal concrete locaties gedetecteerd: de Kersenberg in Nossegem, het Moorselveld in Sterrebeek, het recyclagepark aan de Lenneke Marelaan in Sint-Stevens-Woluwe en de voormalige Farys-site in Zaventem. Al in het eerste bestuursjaar kopen we de Farys-site aan en werken een visie uit voor het project “De Waterfabriek”, een inspirerende ontmoetingsplaats tussen natuur en cultuur, die bijdraagt aan een hechter Zaventem. Daarnaast kijken we ook uit naar de 30 hectare bijkomend groen die zullen gecreëerd worden op de voormalige NAVO-site en de 40 hectare ruimtewinst door Werken aan de Ring. Dit zijn geen gemeentelijke projecten, maar we volgen deze dossiers nauwgezet op.
Elke inwoner moet op wandelafstand van zijn woning kunnen genieten van een stukje groen om even tot rust te komen. Naast de grotere natuurprojecten investeren we ook in buurtgroen en waar mogelijk ook in nieuwe volkstuintjes voor “samen tuinieren” en in nieuwe hondenlosloopweiden. We willen ook een nieuw beleid voeren rond “erfgoedbomen”, bomen die het uitzicht en het karakter van onze gemeente bepalen en die we absoluut moeten beschermen.
We zetten ons grondbeleid ook proactief in voor de aankoop en inrichting van gronden voor de uitvoering van het nieuwe hemelwater- en droogteplan en voor het programma “Leve(n)de Woluwe”. Investeringen in het meer ruimte geven en langer vasthouden van water op de gepaste tijd en plaats, zoals grachten, bufferbekkens en erosiepoelen, zijn cruciaal zowel in droge als in natte periodes.
Luchthavenbeleid
De luchthaven zorgt ervoor dat Zaventem en de omliggende regio zijn uitgegroeid tot de tweede economische pool van ons land. De luchthaven zorgt voor werkgelegenheid en welvaart, maar brengt ook lasten met zich mee. De gemeente Zaventem heeft de verschillende luchthavendossiers steeds van heel nabij opgevolgd. We zullen dat ook de komende bestuursperiode blijven doen. Er moet steeds een goed evenwicht zijn tussen economie, ecologie en leefbaarheid. Met betrekking tot de start- en landingsbanen is en blijft ons standpunt: geen verlenging van de baan 25L of de taxiweg. Hierdoor zou de landingsbaan 25L volop kunnen gebruikt worden als opstijgpiste, met veel meer geluidsoverlast tot gevolg voor verschillende delen van onze gemeente. Voor de leefbaarheid van onze inwoners is dat niet aanvaardbaar. Op vlak van toekomstige milieuvergunningen van Brussels Airport Company (BAC) door de Vlaamse regering pleiten wij voor tijdelijke vergunningen van een termijn van bijvoorbeeld 20 jaar. Op die manier kan er om de zoveel tijd een bijstelling gebeuren van de toegelaten plafonds op het vlak van milieu- en geluidsparameters om te komen tot een stillere en meer milieuvriendelijke vloot. Door het plafond op het aantal vliegbewegingen heeft de Vlaamse regering de facto een tijdelijke vergunning afgeleverd. Wij pleiten ook voor een harmonisering van de normen met omliggende luchthavens zoals Schiphol, Paris Charles De Gaulle en London Heathrow. De luchthaven zou ook een station voor hogesnelheidstreinen moeten worden, waardoor korte afstandsvluchten kunnen verminderd worden. Wij pleiten voor de afschaffing van de Diabolotaks, onder meer via een substantiële bijdrage door de luchthaven.
Ondernemende gemeente
We tonen ons als een ondernemende gemeente die proactief meedenkt op het vlak van de economische bedrijvigheid op ons grondgebied. We doen wat we kunnen om onze bestaande bedrijventerreinen maximaal te benutten en samen met onze ondernemingen onze bedrijventerreinen duurzamer en aantrekkelijker te maken. We leggen het publieke domein van het bedrijventerrein Zaventem-Zuid opnieuw aan. Samen met Vlaanderen investeren we ook in de aantrekkelijkheid en de reconversie van de Keiberg. We maken deze bestuursperiode ook een visie voor een transformatie van Zaventem-Noord richting een bruisende wijk met respect voor het bouwkundig erfgoed en een verwevenheid van functies zoals wonen, werken en ontspannen. We willen deze zone ook ontharden en vergroenen en de Woluwe meer tot haar recht laten komen.
Mobiliteit
Zaventem is een grote gemeente met meer dan 36.500 inwoners, een luchthaven, 2.500 bedrijven en 50.000 arbeidsplaatsen. Onze interessante ligging nabij de hoofdstad heeft een grote impact op de lokale mobiliteit. Tijdens deze legislatuur willen we onze mobiliteitsknooppunten in de kernen van elke deelgemeente verder aanpakken. Dit bouwen we voort op de resultaten van onze Zaventem aan Zet-bevraging en doen we in overleg met diverse stakeholders. Ook de bovenlokale mobiliteitsprojecten (bijvoorbeeld Werken aan de Ring) vragen grondige opvolging. We volgen de communicatie naar onze inwoners door bovenlokale partners zoals AWV, De Werkvennootschap de Vervoersregio nauwgezet op, en sturen bij in geval van tekortkomingen.
Lokaal volgen we de Vlaamse richtlijnen, waarbij veiligheid voor alle weggebruikers centraal staat. Hoewel we een vlotte doorstroom ambiëren, mag dit nooit ten koste gaan van de veiligheid. We zetten sterker in op sensibilisering rond het gebruik van de wagen. De enige échte oplossing voor onze verzadigde wegen is een afname van het wagengebruik en een toename van fiets- en openbaar vervoer. Daarnaast evalueren we onze ANPR-trajecten en bekijken we waar deze verder evenwichtig en doelgericht uitgerold kunnen worden om sluipverkeer in Zaventem te verminderen.
Om efficiënter te werken en de opdrachten van verschillende betrokken diensten beter op elkaar af te stemmen, hebben we tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college het interne mobiliteitsoverleg al opnieuw opgestart. Hierin behandelen we mobiliteitsdossiers ter voorbereiding van het schepencollege en de gemeenteraad, samen met de bevoegde schepenen (mobiliteit, openbare werken en politie) en betrokken ambtenaren. Voor mobiliteitsvraagstukken op wijkniveau gebruiken we het instrument van de wijkwerking om tot gedragen voorstellen te komen.
Volgens het STOP-principe (Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privévervoer) leggen zetten we deze legislatuur in op een aantal speerpunten.
Veilige schoolomgevingen
Zo maken we werk van echte schoolstraten, zodat elk kind recht heeft op een veilige en verkeersluwe omgeving rond scholen. Deze straten worden ontworpen om het comfort en de veiligheid van kinderen en ouders te garanderen tijdens de drukke momenten van de dag.
Investeren in fietscultuur en -voorzieningen
Om fietsen aantrekkelijker te maken, zetten we in op sensibilisering en uitbreidingen van ons deelfietsensysteem. De werking van de huidige deelfietsen wordt geëvalueerd, concrete noden worden in kaart gebracht, en we zoeken naar duurzame oplossingen. In samenwerking met vrijwilligers starten we een fietsbib in Zaventem-centrum, waarmee inwoners toegang krijgen tot kwaliteitsvolle fietsen. Daarnaast blijven we werken aan de uitbouw van ons fietsroutenetwerk, in samenwerking met Openbare Werken en bovenlokale partners.
Gevaarlijke punten, zoals de Spoorwegstraat-Parklaan waar schoolgaande kinderen, voetgangers en fietsers het auto- en busverkeer kruisen, moeten worden weggewerkt. Ook de oversteek aan de Mechelsesteenweg in Nossegem, onderdeel van de fietssnelweg, vraagt om verbetering. In lijn met de conflictvrije kruisingen in onze buurgemeenten zijn, net als in onze buurgemeenten, ook fiets- en voetgangerstunnels aangewezen. Aangezien deze complexe projecten sterk afhankelijk zijn van de steun en samenwerking met partners zoals de provincie, AWV, De Werkvennootschap en Infrabel, zetten we actief in op deze samenwerkingen. Het is op bovenlokaal niveau zeer goed geweten dat bijvoorbeeld voor de F3-fietssnelweg de doortocht door de centra van de gemeente Zaventem een grote uitdaging zijn. Onze bestuursploeg vindt dan ook dat onze inwoners even veel recht hebben op verkeersveilige kruisingen dan onze buurgemeenten.
Betere voet- en fietspaden
Verkeersveiligheid is onlosmakelijk verbonden met kwalitatieve infrastructuur. We investeren in meer en betere voet- en fietspaden die de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers verhogen.
Openbaar vervoer
In samenwerking met de vervoersregioraad streven we naar een beter openbaar vervoer tussen Sint-Stevens-Woluwe en Zaventem. Daarnaast werken we aan een pendeldienst in het kader van vervoer op maat, die stapsgewijs kan uitbreiden binnen het budget van de vervoersregio.
Modern parkeerbeleid
Het parkeerbeleid wordt herzien in overleg met alle stakeholders. We besteden bijzondere aandacht aan de behoeften van mensen met een beperking, de aanleg van laadpunten voor elektrische voertuigen, en een update van de blauwe zones en parkeerkaarten. Dit vernieuwde beleid is gericht op toegankelijkheid en efficiënt ruimtegebruik.
Met deze mobiliteitsplannen willen we een veilige en duurzame omgeving creëren, waarin elke inwoner zich comfortabel kan verplaatsen, te voet, met de fiets of via openbaar vervoer. Samen bouwen we aan een toekomstgericht Zaventem.
Gemeentelijke gebouwen
Een aantrekkelijke leefomgeving vraagt om slimme investeringen in en herbestemmingen van het gemeentelijke gebouwenpatrimonium. Na de verbouwing van de pastorij van Sint-Stevens-Woluwe tot brasserie, zorgen we voor een kwalitatieve uitbating zodat er midden in het park Liekendael een nieuwe culinaire trekpleister kan ontstaan. Voor het gebouw “De Waterfabriek” bereiden we eerst de tijdelijke verhuis van de Kunstacademie naar deze locatie goed voor. Tegelijk starten we met het uitwerken van een visie voor de permanente invulling van deze nieuwe sociaal-culturele uitvalsbasis, die een thuis moet zijn voor jong en oud. Op het vlak van gebouwen zal het zwaartepunt liggen op de realisatie van de twee grote publiek-private projecten die op stapel staan, namelijk het nieuwe sportcomplex met zwembad aan de Quinkenstraat en de bouw van een nieuwe kunstacademie aan de Rustoorddreef.
Daarnaast besloot het nieuwe college om deze legislatuur nog niet over te gaan tot de bouw van een groot administratief centrum. Wel laten we een studie uitvoeren om concrete plannen richting 2030-2036 klaar te hebben. We kiezen daarvoor niet direct voor het pad van dure consultancy, maar komen als bestuursploeg in samenspraak met het personeel, eerst zelf met een strategische visie. Tot slot worden al onze gemeentelijke gebouwen grondig in kaart gebracht en bekijken we de noden in functie van de optimalisatie van hun doelen.
Dierenwelzijn
Op vlak van dierenwelzijn evalueren we onze huidige partnerschappen met o.a. Vetas. In samenwerking met Regionaal Landschap Brabantse Kouters herbekijken we onze Koestersoorten (vb. de Eikelmuis of Huiszwaluw) gelinkt aan een passend beleid op maat. Daarnaast werken we verder aan verstandig populatiebeheer van o.m. onze hoornaars, duiven, zwerfkatten, Muskuseenden, Canadese- en Nijlganzen, ratten en everzwijnen. We werken hiervoor samen met diverse partners en bekijken of partnerships en raamcontracten mogelijk zijn met buurgemeenten en Haviland. Tot slot voeren we een vast rubriek “dierenwelzijn” toe aan het Z-magazine, informeren we onze inwoners over ons dierenbeleid en rollen we sensibiliseringscampagnes uit over het belang van biodiversiteit.
5. Openbare werken en milieu
Ten eerste willen wij de aanpak van zwerfvuil en sluikstort versterken. Hoewel dit een lastige uitdaging blijft, verhogen we de controles en zullen we strenger optreden tegen overtreders. Daarnaast zetten we in op sensibiliseringscampagnes, met educatieve acties in scholen en verenigingen, om mensen bewuster te maken van de gevolgen van afval in onze openbare ruimtes. Bovendien willen we buurtambassadeurs betrekken, inwoners die zich als vrijwilligers inzetten om problemen op dit vlak te signaleren en mee te helpen bij opruimacties. Dit maakt het een gezamenlijke inspanning, waarin we samen werken aan een schonere leefomgeving.
Onze tweede prioriteit is de algemene netheid van de gemeente. Regelmatig krijgen we opmerkingen dat sommige straten en buurten niet proper zijn. Daarom breiden we onze
schoonmaakploegen uit en verhogen de frequentie van de reinigingsrondes. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter niet enkel bij de gemeente; we rekenen ook op de inwoners om hun steentje bij te dragen. Er is nood aan actieve burgerzin en individuele verantwoordelijk om dergelijke zaken écht de baas te kunnen. Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om het huidige Meldpuntsysteem te integreren in onze Zaventem app, waardoor inwoners sneller en eenvoudiger overlast of onderhoudsproblemen kunnen melden. Dit stimuleert iedereen om actief betrokken te zijn bij de zorg voor hun directe omgeving.
Een volgende speerpunt is de verfraaiing van ons wegennet en de voetpaden, evenals de verdere uitbouw van fietspaden. Waar mogelijk kiezen we voor ontharding en waterdoorlatende materialen, een bewuste keuze in het licht van klimaatverandering en de risico’s op wateroverlast. Daarnaast investeren we in waterbeheer binnen onze wegeninfrastructuur, door infiltratiezones of wadi’s aan te leggen die bij hevige regenval als opvang kunnen dienen. Met deze maatregelen zorgen we niet alleen voor duurzame infrastructuur, maar ook voor een weerbare gemeente.
Ten slotte blijven we ons inzetten op vlak van ecologie, milieu en klimaat. We zetten onze acties voor het Lokaal Energie- en Klimaatplan 2.1 voort, waaronder de installatie van Ledverlichting en het gebruik van eco-verwarmingssystemen voor onze gebouwen, naast beter waterbeheer en het organiseren van infosessies. Met deze concrete maatregelen willen we ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze gemeente.
Samen bouwen we aan een omgeving die schoner, groener en duurzamer is – niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen.
6. Verbindende vrije tijd
Cultuur
In de toekomst blijft onze focus liggen op het ondersteunen en betrekken van amateurkunsten. Het is essentieel dat we zowel verenigingen als academieleden en individuele kunstenaars volop kansen bieden om zich te ontwikkelen en hun talenten te tonen. We blijven aandacht besteden aan de huisvesting en podiumkansen voor verenigingen, met name door het CC De Factorij zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. Dit cultuurhuis moet een ruimte zijn waarin verenigingen hun activiteiten kunnen organiseren, en waar de Zaventemse bevolking kan genieten van een divers aanbod.
Het culturele programma moet een weerspiegeling zijn van de veelzijdigheid van de onze bevolking. Hoewel er ruimte moet zijn voor exclusieve en speciale evenementen, blijft het belangrijk dat het aanbod aansluit bij de brede interesses van de inwoners. Bovendien willen we oefenkansen Nederlands creëren door cultuurstages voor kinderen te organiseren, waarbij de focus ligt op spelenderwijs Nederlands oefenen. Dit biedt mensen die Nederlandse lessen volgen de kans om meer betrokken te raken bij culturele activiteiten en zo hun taalvaardigheid te verbeteren.
Binnen het cultuurbeleid blijven we vasthouden aan een aantal gewaardeerde en beproefde tradities die zich in de loop der jaren hebben bewezen en die we blijven behouden. Zo wordt de tweejaarlijkse musical, die door de inwoners wordt gekoesterd, steeds weer met
enthousiasme ontvangen. Eveneens is de tweejaarlijkse Zaventem Proms een feestelijke traditie die in onze gemeente een belangrijk cultuurmoment vormt. De viering van de Vlaamse Feestdag krijgt mogelijk een nieuw jasje, maar blijft zeker behouden, met een roterende locatie over de 4 deelgemeenten. Met het nieuwjaarsconcert zorgen we jaarlijks voor een inspirerende start van het jaar.
Het kunstweekend, georganiseerd in samenwerking met kunst gerelateerde verenigingen, blijft een jaarlijks hoogtepunt, waarbij telkens een frisse invulling wordt gegeven en steeds plaatsvindt in een andere deelgemeente. Daarnaast zetten we de Open Monumenten Dag voort, die het erfgoed in de kijker zet, evenals DiverZity in samenwerking met de dienst Integratie, die de rijkdom van onze diverse gemeenschap benadrukt. De kerstanimatie, blijft een belangrijk evenement. Gedurende de schoolvakanties blijven we culturele stages en activiteiten aanbieden voor kinderen, waarbij we inspelen op hun creativiteit en ontwikkeling.
Een belangrijke uitdaging voor de toekomst is het denken aan cultuur voor groepen die soms over het hoofd worden gezien. Het is van belang dat we hen blijven betrekken bij culturele initiatieven en activiteiten.
De toenemende diversiteit en armoede in Zaventem vormen eveneens belangrijke aandachtspunten. We willen activiteiten organiseren die inspelen op deze diversiteit, bijvoorbeeld door nieuwe projecten op te zetten met inwoners van verschillende afkomst, met een beperking of met een ervaring met armoede. Daarnaast blijven we werken aan de laagdrempeligheid van culturele initiatieven, onder meer door het hanteren van democratische prijzen.
Daarnaast blijven we de mogelijkheid bieden voor culturele uitstappen, workshops en stages voor kinderen tijdens de vakanties, met speciale aandacht voor kinderen die thuis minder kansen hebben.
Sport
De beleidsnota voor sport in Zaventem zet de strategische doelen en initiatieven van de gemeente helder uiteen. Een van de prioriteiten voor deze legislatuur is de verdere ontwikkeling van het nieuwe sportcomplex. Tegelijkertijd is het belangrijk ervoor te zorgen dat sporters die geen gebruik maken van deze accommodatie niet benadeeld worden.
De realisatie van het nieuwe sportcomplex biedt ook scholen de kans om het schoolzwemmen voort te zetten. Dit draagt bij aan de maatschappelijke rol van het gemeentebestuur. Daarnaast blijft er aandacht voor recreatieve wandel- en fietsroutes, met als doel de sportdeelname te verhogen, de sportinfrastructuur te verbeteren en een meer professionele begeleiding van jeugdopleidingen binnen sportclubs te stimuleren. We onderzoeken de mogelijkheden voor een aantrekkelijk aanbod voor sport voor senioren, waaronder de haalbaarheid van een overdekte petanquebaan.
We streven naar een inclusieve omgeving waarin iedereen, ongeacht achtergrond of capaciteiten, zich welkom voelt om deel te nemen aan sport en recreatie. Het vakantieaanbod blijft gehandhaafd en wordt waar nodig uitgebreid om aan de behoeften van onze inwoners te voldoen.
Jeugd
Bijna een kwart van de Zaventemse inwoners is minderjarig. In slechts vijf gemeenten in Vlaanderen zijn er meer kinderen en jongeren. Dit betekent dat onze jongeren écht de toekomst zijn. Daarom heeft Zaventem opnieuw nood aan een krachtig jeugdbeleidsplan. Dit ontwikkelen we in samenspraak met de jeugdraad, jeugddienst, jeugdwerker, en andere actoren. Om ons jeugdbeleid mee vorm te geven doen we ook beroep op bovenlokale expertise zoals Bataljong, de Vlaamse Jeugdraad en de Ambrassade en kijken we ook naar andere gemeenten. Ons toekomstig jeugdbeleid gaat uit van volgende actiepunten:
Jongerenparticipatie
We organiseren een kinderen- en jongerenparlement om de stem van de jeugd actief te betrekken bij het gemeentelijke beleid. Via deze platformen krijgen kinderen en jongeren de kans om hun ideeën en dromen voor de toekomst van Zaventem te delen. Tegelijkertijd maken ze van dichtbij kennis met de werking van de lokale politiek. Wat uit deze overlegmomenten voortkomt, wordt meegenomen in de ontwikkeling van ons jeugdbeleid.
Inclusiviteit in het vrijetijdsaanbod
Om ervoor te zorgen dat alle jongeren in Zaventem toegang hebben tot een hobby, richten we ons specifiek op doelgroepen zoals jongeren die opgroeien in kansarmoede. We begeleiden hen actief naar ons gemeentelijk vrijetijdsaanbod. Verenigingen die inspelen op deze inclusieve aanpak worden beloond via een aangepast subsidiesysteem.
Uitbreiding van de jeugdraad
Onze jeugdraad wordt versterkt door ook middelbare scholen en geëngageerde jongeren, die zich graag engageren los van hun school of hobby’s. Zo creëren we een breder platform voor diverse perspectieven.
Meer capaciteit voor jeugdwerk
We schakelen van een halftijdse naar een voltijdse jeugdwerker. Deze persoon zal zich richten op toeleiding naar sport-, cultuur- en jeugdaanbod en zal innovatieve projecten coördineren, zoals samenwerkingen met de kunstacademie om meer Street Art te stimuleren, gemaakt door en voor jongeren.
Uitbreiding van de speelpleinwerking
We evalueren onze speelpleinwerking over alle deelgemeenten en bekijken op welke manier we wachtlijsten sneller de baas kunnen.
Samenwerking met Sport
In samenwerking met de schepen van sport en de sportraad organiseren we opnieuw ons jaarlijkse Pop@Park-festival. We werken stap voor stap aan een duurzame structuur om dit evenement blijvend te organiseren zonder overbelasting van onze administratie.
Investeren in infrastructuur
Onze jeugdverenigingen, jeugdlokalen en jeugdhuizen kunnen rekenen op onze volle steun.
We blijven investeren in kwalitatieve infrastructuur en voeren jaarlijkse screenings uit van speeltuinen, met vernieuwingen waar nodig.
Met deze beleidslijnen versterken we het jeugdbeleid in Zaventem en zorgen we ervoor dat onze gemeente een plek blijft waar jongeren kunnen groeien, bloeien en dromen realiseren. Samen bouwen we aan een toekomst waarin niemand wordt uitgesloten.
7. Lokale handel - bruisende kernen en integratie
We ondersteunen onze lokale economie door onze handelaars en markten een stevige basis te bieden. Lokale winkels en markten zijn de ruggengraat van onze gemeente en zorgen niet alleen voor levendigheid, maar ook voor werkgelegenheid en buurtbinding. We blijven investeren in een aantrekkelijk en toegankelijk handelscentrum en ondersteunen onze handelaarsverenigingen. We richten ook een raad voor lokale handelaars op. Onze markten en kermissen willen we promoten als ontmoetingsplekken waar inwoners en bezoekers de charme van onze gemeente kunnen ontdekken.
Om dit te versterken, organiseren we regelmatig evenementen en marktdagen die de lokale economie en ons rijke aanbod in de kijker zetten. We werken een visie uit voor een aantrekkelijker kerkplein in Zaventem, maar beseffen dat de realisatie hiervan onlosmakelijk verbonden is met de verhuis van de zwembadsite wegens het huidige druk gebruik van de zwembadparking.
Het versterken van het sociaal weefsel is cruciaal. Ten eerste leggen we de nadruk op sociale integratie. We willen alle inwoners de kans geven om zich thuis te voelen en actief deel te nemen aan de samenleving. Om dit te bereiken, investeren we in bestaande initiatieven zoals ons buurthuis, dat al een belangrijke rol speelt als ontmoetingsplaats voor verschillende gemeenschappen. We willen onze buurtwerking uitbreiden en onderzoeken en daarvoor de mogelijkheden voor de oprichting van een nieuw buurthuis in Sint-Stevens-Woluwe Op deze manier kunnen nog meer inwoners toegang krijgen tot een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten kunnen volgen en ondersteuning vinden. Deze buurthuizen zullen fungeren als sociale ankerpunten waar verbinding en samenwerking centraal staan.
Daarnaast zetten we extra in op taalondersteuning en culturele uitwisseling, zodat nieuwkomers en mensen van diverse achtergronden makkelijker kunnen integreren. We zetten onze gemeentelijke zalen in met het oog op een verdere optimalisatie en de uitbreiding van ons aanbod Nederlandse taal. Via workshops, activiteiten in samenwerking met lokale verenigingen en interactieve evenementen bouwen we bruggen tussen verschillende gemeenschappen. Ook stimuleren we projecten waarin inwoners van alle leeftijden en achtergronden elkaar ontmoeten, zodat we samen een sterk sociaal netwerk opbouwen.
Een andere prioriteit is het verwelkomen van nieuwe inwoners. Verhuizen naar een nieuwe omgeving kan overweldigend zijn, en daarom willen we hen vanaf het begin een warm welkom bieden. Dit doen we door middel van onthaalmomenten en informatiepakketten waarin we hen wegwijs maken in de diensten en mogelijkheden van onze gemeente. Daarnaast willen we nieuwkomers uitnodigen om actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven. Door ontmoetingsmomenten te organiseren, zorgen we ervoor dat nieuwe inwoners snel hun plaats vinden en betrokken raken bij onze gemeenschap.
Tot slot blijven we aandacht geven aan de ondersteuning van ons Vlaams karakter, waarbij we respect en ruimte bieden aan iedereen, maar ook onze lokale cultuur en gewoontes levendig houden. Door culturele initiatieven en evenementen te stimuleren, creëren we een sfeer waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan en waarin iedereen zich kan herkennen.
Met deze speerpunten bouwen we samen aan een gemeente die gastvrij, ondernemend en verbonden is – een gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.
8. Sociaal beleid – Sociaal Huis, onderwijs en bibliotheek
Sociaal Huis
In Zaventem zetten we in op een sociaal en activerend beleid. We streven ernaar om gemeenschapsgerichte taken op te nemen in elk Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI). We passen dit ook toe voor taken binnen de gemeentelijke dienstverlening zelf. We streven naar meer invulling en onderzoek en uitbreiding van meerdere functies van tewerkstelling via artikel 60 binnen onze eigen gemeentelijke diensten. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de leeflooncliënt, zodat we samen kunnen bouwen aan hun actieve participatie in de samenleving. Daarnaast worden ook het volgen van taallessen, beroepsopleidingen en het actief zoeken naar werk nauwgezet opgevolgd. Ook voor de cliënten die beroep doen op andere OCMW-dienstverlening streven we ernaar om te begeleiden naar een actieve participatie in de samenleving. Voor wie dit om gezondheids- of andere billijke redenen niet mogelijk is, blijft Zaventem een gegarandeerd vangnet. Iedereen verdient kansen en ondersteuning – niemand wordt achtergelaten, want elke mens telt. We blijven ook inzetten op het verhogen van kansen voor burgers in kansarmoede en schrijven daarover ook een beleidsvisie uit, waarin onder andere een beleid inzake dak- en thuisloosheid wordt opgenomen. Wat betreft de kansarmoede heeft het beleid de voorbije jaren vruchten afgeworpen met een daling van de indicator van kansarmoede naar 15% naar 9,4% tot gevolg. Dit mag echter geen eindpunt zijn. Het OCMW werkt samen met het Huis van het Kind, de buurtwerking en andere relevante partners om gecoördineerde acties op te zetten.
Onderwijs en Bibliotheek
Dat de onderwijssector in heel Vlaanderen voor grote uitdagingen staat, is algemeen geweten. Denk maar aan het lerarentekort, de planlast en de bijkomende opvoedkundige taken. We verwachten van de Vlaamse overheid dat zij de uitdagingen die zich in alle Vlaamse scholen stellen aanpakt en ook voorziet in voldoende financiering voor leerkrachten, werkingsmiddelen en investeringssubsidies. In samenspraak met onze basisscholen en secundaire scholen willen we aanvullend de lokale uitdagingen aanpakken. Investeren in ons onderwijs is investeren in onze toekomst, want de kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen.
Basisonderwijs, kinderopvang en Huis van het Kind
De focus van ons lokaal beleid ligt voornamelijk op het basisonderwijs omdat de overgrote meerderheid van onze leerlingen ook in Zaventem woont en omdat de gemeente zelf inrichtende macht is voor 3 gemeentelijke basisscholen. Voor het basisonderwijs zorgen we voor de verdere uitrol van het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten). We doen dit binnen de voorziene Vlaamse subsidies en in samenspraak met alle relevante partners. Ook bekijken we op welke manier onze jeugd-, sport- en cultuurverenigingen daarin een rol kunnen spelen. De gemeente zal hierin, conform het decreet, een coördinerende rol opnemen.
Daarnaast investeren we in concrete acties rond het belang van opvoeding, taalstimulering en het tijdig naar de kleuterschool gaan. Gemiddeld zetten 150 Zaventemse kleuters per schooljaar pas de stap naar de lagere school vanaf 5 jaar (leerplicht). Hierdoor lopen zij een groter risico op het vlak van ontwikkelings- of taalachterstand. De rol van de leerkracht wordt hierin te vaak herleid tot zorgtaken i.p.v. de noodzakelijke educatieve taken. Daarom werkt het Huis van het Kind doelgerichte sensibiliseringsacties uit en blijven we investeren in onderwijsopbouwwerk om kwetsbare ouders te bereiken en de afstand tot het onderwijs te verkleinen. Binnen onze budgettaire draagkracht als gemeente gaan we ook in dialoog met onze scholen voor het flankerend onderwijsbeleid dat we kunnen aanbieden.
We blijven ook inzetten op kwalitatieve onderwijsinfrastructuur in onze 3 gemeentelijke basisscholen. We onderzoeken op welke wijze we voldoende capaciteit kunnen blijven voorzien.
Tot slot blijven we als gemeente ijveren voor meer IKT-plaatsen (Inkomen gerelateerde Kinderopvangtarieven) binnen de kinderopvang en de uitbreiding van kinderopvanginitiatieven. Binnen de werking van het Huis van het Kind zetten we in op kinderarmoedebestrijding. De gemeente Zaventem werkt samen met Saamo vzw voor het project onderwijsopbouwwerk en richt zich hierbij op kinderen, jongeren en ouders die extra ondersteuning nodig hebben. Dit gebeurt onder meer via samenwerking met scholen/schoolteams en welzijnsorganisaties. Daarbij wordt aandacht besteed aan armoedebestrijding, taalachterstanden en het versterken van de positie van gezinnen in kwetsbare situaties. We willen extra inzetten op de overgang van peuter naar kleuter en hierover nieuwe projecten ontwikkelen in een samenwerking tussen het Huis van het Kind, onderwijsopbouwwerk, dienst onderwijs, kinderopvang en andere relevante actoren.
Secundair Onderwijs
Zaventem is een gemeente met een grote populatie van secundaire scholieren, die voor een groot deel ook niet wonen in onze gemeente. Net als de voorbije bestuursperiode zijn we partner voor deze scholen om te zorgen voor meer ruimte op school voor de jongeren, op voorwaarde dat de schoolpopulatie niet meer stijgt. We kunnen immers onze ogen niet sluiten voor de bijkomende druk op de openbare ruimte die de grote schoolpopulatie meebrengt. In samenspraak met de secundaire scholen gaan we op zoek naar een beter evenwicht en bekijken we wat we als gemeente kunnen doen om deze jongeren meer bij onze gemeenschap te betrekken. Daarbij hechten we belang aan de noden van de jongeren, maar evenzeer aan de verwachtingen van onze inwoners.
Kunstonderwijs
Met onze Kunstacademie beschikken we in Zaventem over een vlaggenschip op het vlak van kunstonderwijs. We blijven volop investeren in de uitbouw en de groei van onze kunstacademie, zowel op het vlak van ondersteuning als op het vlak van infrastructuur. We zorgen ervoor dat de kunstacademie sterk verbonden blijft met de werking van CC De Factorij, waar de optredens van de kunstacademie voorrang genieten op programmaties van externe partijen buiten Zaventem.
Bibliotheek
We zorgen voor een nauwe band tussen het bibliotheekbeleid en het onderwijs. De bibliotheek vormt een belangrijke schakel om de Nederlandse taal en de leesvaardigheid te vergroten bij kinderen, jongeren en inwoners met thuistaal niet Nederlands. We blijven inzetten op toegankelijkheid en dienstverlening van de bibliotheek.
Welzijn en Gezondheidszorg
Als gemeente willen we er opnieuw écht zijn voor onze zorg- en welzijnspartners. Samen bouwen we aan een sterker netwerk waarin elke partner en inwoner zich gehoord en ondersteund voelt.
Het welzijns- en gezondheidsaanbod in Zaventem moet kwalitatief en dichtbij zijn. Als gemeente ondersteunen we de verdere uitrol en werking van onze Eerstelijnszone Druivenstreek. Dit stimuleert samenwerking tussen lokale besturen, zorg- en welzijnsprofessionals en burgers om het lokale beleid samen vorm te geven.
We onderzoeken manieren om het tekort aan huisartsen aan te pakken, onder meer door het faciliteren van locaties voor groepspraktijken. Een sterke samenwerking met de huisartsenkring kan hierbij een belangrijke rol spelen. Ook de noden van andere zorgprofessionals zoals onder meer de thuisverpleging, tandartsen en psychologen proberen we in kaart te brengen en in samenspraak naar oplossingen te zoeken.
We schenken extra aandacht aan laagdrempelige permanenties voor mentale gezondheidszorg. Waar mogelijk maken we afspraken over het gebruik van gemeentelijke gebouwen zoals dat vandaag al gebeurt voor het buurthuis. Hoewel onderzoek aantoont dat 80% van onze inwoners zich gelukkig voelt, zien we een toenemend aantal mensen – vooral jongeren – met mentale problemen. We pleiten voor de oprichting van een Overkophuis in Zaventem, waar jongeren laagdrempelig begeleiding kunnen vinden. Dit initiatief wordt uitgewerkt in samenwerking met de schepen van jeugd en vraagt om subsidies vanuit Vlaanderen. Op lange termijn streven we ook naar een vestiging van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in onze gemeente.
9. Seniorenbeleid
Oud is voor ons niet out. Onze senioren verdienen een volwaardige plek in Zaventem en we willen hen een stem geven door de oprichting van een echte seniorenraad. Deze raad zal beleidsdomein overstijgend waken over een 'ouderentoets' en aandacht hebben voor
thema's zoals toegankelijkheid, vervoer, sport en ontspanning, digitalisering, mentaal welzijn en meer.
Binnen ons gemeentelijk woonzorgcentrum Trappeniers blijven we investeren in kwalitatief personeel en zorg op maat voor het welzijn van onze bewoners. De bovenste verdieping blijft voorlopig gesloten aangezien we enkel willen openen wanneer we 100% zeker zijn van kwalitatieve zorg. Samen met onze zorgpartners onderzoeken we een mogelijke andere invulling van deze verdieping binnen het welzijns- en gezondheidslandschap of in het kader van de gemeentelijke dienstverlening. We blijven investeren in vrijwilligerswerkingen en meer connectie met onze jeugd.
Tot slot pakken we de strijd tegen eenzaamheid aan. Vooral senioren voelen zich vaak alleen en weten niet altijd waar ze terecht kunnen. Het aanbieden en het toeleiden naar een breed gamma van activiteiten die sociale interactie bevorderen is van onschatbare waarde. We zetten in op uitbreiding van buurtwerking en mindermobielenvervoer en de ontwikkeling van zorgzame buurten. Nabije dienstverlening moet hierbij een centraal element blijven. We zorgen ook op regelmatige basis voor infoavonden, bijvoorbeeld rond zorgwonen, dementie of valpreventie. Daarvoor zoeken we actief samenwerking met de niet gemeentelijke WZC’s, maar ook met de Eerstelijnszone Druivenstreek. We versterken de communicatie voor deze initiatieven zodanig dat nog meer senioren hun weg vinden naar deze interessante infomomenten.
10. Slot
Niets bouwt een sterke gemeenschap meer dan de samenwerking en inzet van al haar inwoners. Samen maken we van onze gemeente een plek waar veiligheid, verbondenheid en vooruitgang hand in hand gaan.
Laat ons samen groeien naar een Groot-Zaventem waar we allemaal trots op kunnen zijn.
Comments